Burn-out traject

Uw mederwerkers kunnen herstellen van een burn-out met hypnose. Lees hier meer over de mogelijkheden om te herstellen van een burn-out met hypnose door het burn-out traject van De Gedachtendokter.

Wat is een burn-out

Iemand die ernstig emotioneel overbelast is kan een burn-out krijgen. Het lukt niet meer om voldoende te ontspannen waardoor die gene zowel mentaal als lichamelijk uitgeput raakt, opgebrand. 

Vergelijk het maar eens met een computer. Als er te veel programma’s open staan blijven er op de achtergrond te veel processen draaien waardoor het werkgeheugen vol raakt. Er hoeft dan nog maar één email binnen te komen en de computer loopt vast. Vervelend natuurlijk maar een simpele herstart van de computer maakt voortzetting van het werk gewoon weer mogelijk. Mensen hebben alleen geen ‘ctrl, alt, delete’-knoppen. Als er bij mensen te veel ‘processen blijven draaien’ raken ze mentaal overbelast waardoor sommige een burn-out krijgen.

De ogenschijnlijke oorzaken van een burn-out

De tijdschriften, kranten en het internet staan bol van de oorzaken van een burn-out. Hoewel de lijst met oorzaken eindeloos is zijn de meeste werkgerelateerd. De voornaamste zijn: 

– stress

– te hoge werkdruk

– spanningen en conflicten

De echte oorzaak van een burn-out

Hoewel de bovenstaande oorzaken zeker een aanleiding kunnen zijn om een burn-out te stimuleren, ze zijn nooit de echte oorzaak. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die prima functioneren onder hoge druk. De bekende advocaten Wim en Hans Anker (een ééneiige tweeling) werkten jarenlang in dezelfde omgeving en onder vergelijkbare druk. Slechts één van beide kreeg een burn-out.  De echte oorzaak van een burn-out zit in iemands gedachten. Ga eens bij jezelf te raden:

  • Hoe denk je over de naderende deadline? En wat denk je dat er gebeurd als je deze niet haalt?
  • Welke gedachten heb je over je eigen kunnen?
  • Hoe belangrijk is het voor je dat je goed presteert?
  • Wat wil je dat andere mensen over je denken?
  • Hoe vaak en hoe lang denk je aan die ene vervelende situatie die er is voorgevallen?

En ga zo maar door. Vaak lijkt het of onze gedachten maar door en door gaan. Soms betrap je jezelf erop dat je ergens aan denkt zonder dat je daar bewust over bent gaan nadenken. Sommige gedachten spoken maar rond in je hoofd. Mensen met een burn-out lijken gevangen te zitten in een bepaald gedachtepatroon dat ze volledig heeft lam geslagen.

De reguliere behandeling bij een burn-out

Mensen die zich bij de huisarts melden met burn-out klachten krijgen als eerste het advies om rust te nemen om fysiek te herstellen. Daarna gaan ze, eventueel onder begeleiding, de oorzaken van de problemen bekijken, oplossingen bedenken en langzaam de oplossingen toepassen. Dit klinkt als een prima traject, en zeker het fysiek herstellen is van groot belang, maar vaak is juist dit een onmogelijke opgave. Denk maar eens terug aan de dag voor je schoolexamens, de aanloop naar een belangrijk gesprek of de momenten voor een grote publieke lezing. Hoe makkelijk was het op dat moment om volledig te ontspannen? Op de momenten dat je onder grote mentale druk staat heeft dat een weerslag op je lijf. Iemand die een burn-out heeft lijdt onder ernstige mentale druk. Hoe gemakkelijk zal iemand in die staat fysiek tot rust komen om te herstellen? 

Het burn-out traject van de Gedachtendokter

De Gedachtendokter begint het burn-out traject met een 1-op-1 sessie. Na de intake wordt de cliënt onder hypnose gebracht en wordt er eindelijk het punt van totale ontspanning bereikt. Voor cliënten is deze eerste sessie vaak een geweldige ervaring. Omdat de burn-out een mentaal proces is, is het voor mensen een verademing wanneer de gedachten even volledig worden stilgelegd. Voor het eerst in lange tijd verkeren ze in een staat van totale ontspanning; mentaal ontspannen en daardoor ook fysiek. De negatieve weerslag die de gedachten hadden op het lichaam is volledig doorbroken en daardoor kan het lichaam eindelijk aan de slag met het herstel. 

Tijdens het voorgesprek is de oorzaak van de burn-out besproken. Heeft iemand de bevestiging nodig goed te zijn in het werk? Dan wordt de suggestie geplant om zelfverzekerd te zijn. Laat iemand zich opzadelen met te veel werk? Dan wordt de suggestie geplant om grenzen aan te geven. Regelmatig heeft de burn-out een combinatie van oorzaken te maken in welk geval er in de eerste sessie aan de hoofdoorzaak wordt gewerkt.

Het vervolg traject is een serie van 3 (groeps)sessies. Voorafgaand aan de sessies wordt er in gesprekken gereflecteerd op de periode na de voorafgaande sessie en worden er nieuwe doelen bepaald. Veel mensen merken na de eerste sessie al een groot verschil. Vooral in het gevoel in het dagelijks leven en vaak ook bewust in hun gedachten.

Het doel van het burn-out traject

Uiteindelijk wordt in de 3 vervolg sessies gewerkt aan een gezond gedachtepatroon waardoor iemand niet alleen in staat is om zichzelf te handhaven in het bedrijf en/of de maatschappij maar in het bijzonder om bewust te kiezen voor het eigen gedrag en de eigen gedachten. Kortom, er wordt gestreefd naar een gezonde geest in een gezond lichaam.

Het burn-out traject in het kort

Het traject bestaat uit:

  • 4 sessies (waarin ten minste één sessie een 1-op-1 sessie is)
  • 4 voorgesprekken
  • Eventueel op locatie bij de werkgever
  • Kosten: €2.319,- per cliënt (incl. btw, ex reiskosten)

Vul hieronder vrijblijvend het intake formulier in en er wordt binnen 5 werkdagen contact met u opgenomen.